Få styr på det økonomiske

Få styr på det økonomiske

Det kan mildest talt være uoverskueligt, når du en dag står i den situation at have mistet en af dem du har kærest. Mange pårørende aner intet og har intet overskud til at undersøge, hvad der er af muligheder rent økonomisk, når man skal holde en begravelsesceremoni. Derfor har vi lavet denne guide, der gerne skulle besvare alle dine spørgsmål.

Når du har mistet, og vedkommende ikke har efterladt nogle penge og/eller måske endda gæld i stedet for, så kan du søge begravelseshjælp. Før du dog kan være helt sikker på at få et tilskud til begravelsen, så skal skifteretten dog lige tjekke, hvor mange penge afdøde faktisk har efterladt sig.

Kan man arve gæld ?

Først og fremmest er det vigtigt at få etableret, at du ikke kan arve gæld. Mange pårørende frygter, at de kan overtage deres forældres gæld. Derfor er der nogle, der vælger at give afkald på arven, inden de overhovedet har sat sig ind i, hvad de faktisk arver. Dette er ærgerligt, fordi selv hvis afdøde stod i gæld til op over begge øre, så ville de tilbageværende penge gå til begravelsen først og efterfølgende betale gælden af. Ved ikke at frasige sig arven, kan du så bruge de resterende penge til at betale for begravelsen, hvis der er penge tilbage efter det, så skal de betales til gælden. Fordelen her er også, at du stadig kunne gøre krav på ting, der har affektionsværdi for dig som fx billeder, så længe genstandene ikke har økonomisk værdi.

Skifteretten

Skifteretten tager sig af alle de aktiver og passiver, som en person, der er gået bort, har efterladt sig, såsom hus, bil, gæld eller andet af økonomisk betydning. De gør op, hvor mange penge afdøde har efterladt sig. Efter en person er gået bort, så kontakter skifteretten den person, som står for begravelsen, typisk via E-boks efter 3-4 uger. Når skifteretten har opgjort, hvad der er tilbage, får du tilsendt en skifteretsattest, som du så skal bruge, hvis du skal søge begravelseshjælp.

Sådan søger du begravelseshjælp:

Når du har modtaget skifteretsattesten fra skifteretten, kan du søge om begravelseshjælp. Det højeste beløb du kan få er 12.500 kr. Det sker, hvis afdøde absolut ingenting havde af værdi. Generelt er du berettiget til begravelseshjælp, hvis afdøde har efterladt under 46.000 i aktiver. Jo mindre afdøde har efterladt, jo mere får du i begravelseshjælp. Hvis afdøde var ugift og uden børn, så kan man kun søge begravelseshjælp, hvis afdøde har efterladt sig under 32.000. Du skal søge begravelseshjælp på borger.dk

En del pårørende spørger tit efter, om bedemanden ikke kan ordne det med begravelseshjælpen for dem. Det kan godt lade sig gøre, hertil skal der dog underskrives en fuldmagt fra pårørende, om at bedemanden må gøre det. Derfor er det lige så let bare at gøre det selv.

Derudover kan du søge et aldersbetinget tilskud på 1050. kr., hvis personen, der er død, var fra før 1. juni 1957.

Ring og få anbefalet en godkendt bedemand

Phone71 71 11 00
Spinner

Se hvem der synes godt om os

Alzheimersforeningen Hjerneskadeforeningen Parkinsonforeningen Min Advokat