Forfatter: Begravelsesguiden, 2017 Begravelsesguiden hjælper også med personlige begravelser
I gamle dage var en begravelse noget, der foregik klædt i sort med en kiste, der blev båret ud af kirken, og så var der gravøl bagefter. I dag giver flere og flere danskere begravelsen et personligt og ofte unikt præg.
Mange danskere ønsker, at personlige genstande følger med kisten eller, at særligt personlige ritualer udføres, når vores kære begraves. Og det er ikke så underligt. Begravelser og gravsteder har altid afspejlet det øvrige samfund. Vi har i dag et løsere bånd til religiøse ritualer og blandt andet et større forbrug af sociale medier, hvor man inviterer sine relationer med helt tæt på. Det betyder, at vi i dag ser flere kreative gravsteder, der kan bruges aktivt til at mindes det unikke, personlige og individuelle ved hver enkelt, som begraves og som også byder mere perifere relationer inden for i mindet.
For os er det vigtigste, at danskerne får taget ordentlig afsked
Begravelsen er fortsat en meget personlig ting, men den behøver ikke længere følge de gamle standarder. Det private er i dag mere offentligt end tidligere, og hos Begravelsesguiden er det helt ok. For os er det vigtigste, at danskerne får taget ordentlig afsked. Det vil vi gerne hjælpe med.
Midt i den store sorg er der nemlig en masse praktiske ting, som skal ordnes. Det kan hurtigt føles uoverskueligt, og især når man går med ønsker om at sende sin kære afsted med et personlige minde. Vi hjælper dig med at finde den rette bedemand, der kan indfri netop dine ønsker. Du får som regel flere valgmuligheder, som alle lever op til vores høje standarder, så du selv kan træffe et oplyst valg, som du har det godt med.
Vi har hjulpet over 8.000 pårørende til en tryg begravelse, og undervejs er vi stødt på mange unikke ønsker til begravelsen. Herunder er en udvalgt Top 10, som skal vise, at der i Danmark er plads til at sende vores kære afsted, som netop de ville have ønsket det.
Top 10 unikke begravelser
- Nogen når i løbet af et liv at udvikle et nært forhold til ting eller steder. Det var nok tilfældet her, hvor den afdøde blev kørt en tur forbi sit lokale værtshus en sidste gang i rustvognen.
- Flere og flere gør noget særligt for at mindes afdøde. En af de bedre er kisten, der blev dekoreret med muslingeskaller, fordi afdøde var 2. generationsfisker.
- Alkohol fylder en del. Også til begravelser. En familie hældte endda et helt særligt whiskeyshot ud over kisten til ære for den afdøde.
- Det behøver dog ikke altid være enten hård spiritus eller gravøl. Der er også dem, som foretrak champagne, mens de levede. I hvert fald blev der afholdt champagneskål ved afdødes grav.
- Det er mange år siden, at kisterne kom i enten mørkt eller sort træ. I dag kan man vælge alle mulige farver. En familie valgte f.eks. en kiste i pangfarven, neongrøn, til den afdøde.
- Flere og flere danskere tager udgangspunkt i afdødes profession, når de afholder begravelsen. En af de formfuldendte var en vinspecialists kiste, som blev dekoreret med vindrueranker.
- Flere og flere danskere tager udgangspunkt i afdødes profession, når de afholder begravelsen. En af de formfuldendte var en vinspecialists kiste, som blev dekoreret med vindrueranker.
- Og så er der dem der dekorerer kisten med afdødes yndlingsgenstande, som dem der lagde whiskey, smøger og lightere på kisten.
- Rigtig mange danskere har et tilhørsforhold til den lokale fodbold- eller håndboldklub. Og nogle er bikere, som derfor bad om en ceremoni, hvor 300 bikere på motorcykel fulgte med bag rustvognen.
- Mange danskere vil også gerne begraves privat, men det kan knibe med pladsen. Så familien tog carporten til hjælp, som var pyntet flot op med kisten placeret i midten som et alternativt kapel.
Guide til begravelsen