En guide til en anderledes og personlig begravelse...

En guide til en anderledes og personlig begravelsesceremoni

Vi giver dig tips til, hvordan du kan gøre ceremonien mere personlig. Her kan du få inspiration fra andre lande, der kan gøre begravelsen anderledes og mindeværdig.

Det kan være, at du genkender det at gå hjem fra en begravelse med en følelse af, at begravelsen ikke helt gav mulighed for at mindes afdøde på den måde, som du havde håbet på. Måske skulle begravelsen have været mere i afdødes ånd. Det kan også være, at præsten talte lidt for længe om opstandelse, selvom afdøde ikke var synderligt kristen eller måske var oplevelsen simpelthen så grå, at den var svær at huske bagefter.

Det er synd, når begravelsesritualet kan udgøre et forløsende element i sorgprocessen, skabe en følelse af forbundethed med den afdøde og hjælpe en til at forstå og håndtere dødsfaldet.

Personlige, anderledes og ikke-religiøse begravelser hitter

Personlige og alternative begravelser hitter i takt med, at døden er blevet mere aftabuiseret, og at antallet af ikke-troende er i stærk vækst. Dette åbner op for nye begravelsesritualer, og hvorfor ikke lade sig inspirere af andre lande? Verden over findes der forskellige måder at forholde sig til døden på, og det kommer til udtryk i disse ritualer. 

Derfor giver vi dig her 5 tips til, hvordan man kan gøre begravelsen personlig, og det behøver heldigvis ikke at betyde tårnhøje regninger. Nogle gange er det de små ting, som kan gøre hele forskellen.

Forskning viser at det at opfinde sine egne begravelsesritualer eller at gøre begravelsen personlig og unik, kan være fordelagtigt. Det synes nemlig at have en positiv effekt på oplevelsen af planlæggelsen af begravelsen, selve begravelsesritualet og ikke mindst, sorgprocessen efterfølgende.

1. Spil afdødes yndlingsmusik

Nogle sange er gamle gengangere til begravelser - tænk Amazing Grace, Over the Rainbow eller My Way. Det kan sagtens give mening at bruge nogle af gengangerne, men en anden måde at gøre begravelsen mindeværdig på er, at man i stedet spiller de sange afdøde elskede, da han eller hun var i live eller sange med tekster, der på en eller anden måde afspejler afdødes karakter eller personlighed.

I New Orleans i USA er der tradition for at have et jazzband med, når kisten bæres fra kirken eller kapellet til gravstedet. Musikken spiller en helt central rolle i begravelsesritualet, og bruges til at understøtte en festlig stemning under begravelsen. Uanset, om det er det, man ønsker, er musik et stærkt redskab, som kan bruges til at skabe den stemning, man ønsker ved begravelsen.

Musik til begravelsen behøver selvfølgelig ikke være begrænset til jazz, hvis afdøde havde plade, en Spotify playliste eller en CD, som han eller hun elskede særlig højt, er det også muligt at få den afspillet i kirken eller i kapellet.

En helt anden mulighed er at hyre en musiker, som kan komme og spille til begravelsen. Det kan også være, at der er nogen i familien eller en bekendt, som har lyst til at synge eller spille under højtideligheden. Levende musik skaber en helt særlig magisk stemning, og vil helt bestemt være en oplevelse, som vil stå meget stærkt i erindringen efterfølgende, når man mindes og tænker tilbage på ceremonien.

2. Grin – det er forløsende!

Du har måske selv oplevet pludselig at begynde at grine til en begravelse eller i situationer, hvor det virker dybt upassende. Det er egentlig ikke så mærkeligt, da det at græde og grine er tæt forbundet. Når vi bliver følelsesmæssigt overvældet, er det en helt naturlig ting at begynde at grine, og ikke nødvendigvis en reaktion på noget morsomt. Neurobiologer forklarer det som kroppens måde at fjerne stresshormoner på og dermed genoprette en lettere og mere positiv sindsstemning, hvilket virker beroligende. 

Man skal derfor ikke nødvendigvis være bange for at komme til at grine til begravelsen. Nogle steder i Venezuela er det et fast begravelsesritual, at venner og familie fremfører vittigheder eller historier foran afdøde i kisten og pårørende til ceremonien, og her er det tilladt at grine. Ritualet ses som en måde at ære og mindes afdøde. Det virker måske for nogen absurd, og meget langt fra de begravelser, som vi kender herhjemme, men det at give lidt rum for også at kunne grine sammen til begravelsen, kan nogle gange være det helt rigtige. 

Man kan vælge at fortælle en lille sjov anekdote ved ceremonien, holde en tale, hvor man nævner noget morsomt omkring afdøde eller synge en sjov sang sammen, som afdøde holdt særligt meget af. Det behøver ikke at være noget stort, men bare det at grine lidt sammen over noget som var typisk for afdøde, da vedkommende var i live, kan være en god måde at huske og ære afdøde på. Desuden kan det være en mulighed for at bringe jer tættere sammen til begravelsen.

Det er selvfølgelig vigtigt, at være opmærksom på, om der er nogen der ville finde det upassende. I den forbindelse handler det for det meste bare om, at alle forstår, hvorfor man griner, og at det er en måde at ære afdøde på, så det ikke opfattes disrespektfuldt.

3. Spis afdødes livretter

Mad og død hænger i mange kulturer uløseligt sammen. Der findes et hav af forskellige begravelses- eller mindelsesritualer, der involverer forberedelsen og indtagelsen af forskellige måltider, som en måde at ære og mindes de døde, men også en måde at ernære og reintegrere de efterladte ind i de levendes fællesskab.

I Mexico fejrer man hvert år “de dødes dag”, hvor man markerer, at de døde er vendt tilbage til jorden for at hilse på pårørende. Det er en festlig fejring, hvor man forbereder alle afdødes livretter, som munder ud i et stort festmåltid, som man sammen spiser. Det kan ses som en måde fortsat at føle sig forbundet til den afdøde på. 

Man behøver selvfølgelig ikke at kaste sig ud i en 10 retters menu, men man kan lade sig inspirere og udvælge enkelte retter, søde sager, drikkevarer eller lignende til begravelses eller afskedsceremonien, som er i afdødes ånd. Hvis afdøde elskede champagne eller gik meget op i vin, kan det være at man kan udbringe en skål for afdøde med hans eller hendes foretrukne væske i glassene.   

4. Hold mindesamvær et sted, der betød noget for afdøde

Vi er vant til, at begravelser foregår i kirker og kapeller, men der er intet i vejen for, at ceremonien kan foregå i eget hjem eller et betydningsfuldt sted for afdøde. Hvis afdøde var særligt glad for sin have og passioneret omkring blomster, kan man f.eks. vælge at holde en afskedsceremoni i haven. Bedemanden eller en ceremonileder kan desuden stadig være behjælpelig med at danne ramme om ceremonien, og kan sige et par ord om afdøde. 

Det kan også være, at afdøde havde et helt bestemt sted han eller hun elskede, hvor man efter ceremonien kan samles og mindes afdøde. Det kan være i skoven, en park eller ude ved havet. Det kan også være at afdøde var fysisk aktiv, plejede at gå mange ture eller havde en hobby, som han eller hun dyrkede hele livet igennem. I den forbindelse kunne det være oplagt,  at gå den rute sammen, som afdøde plejede at gå eller lave den aktivitet sammen, afdøde var glad for. Det ville utvivlsomt give anledning til at få snakket om de minder man har med afdøde, ryste familien tættere sammen og være noget, man altid vil kunne tænke tilbage på.

5. Forbered dig selv og dine pårørende

Der er mange måder at holde en begravelse på, og der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. I dag har man mange muligheder både i forhold til mindehøjtideligheden, hvor man vil begraves og når det kommer til valget af kiste eller urne. Om du ønsker en enkel, traditionel eller spektakulær begravelse, så kan man med simple valg og løsninger, gøre begravelsen helt unik og personlig, og vi håber, at du har fået lidt inspiration her.

Det kan selvfølgelig være svært at forholde sig til sin egen begravelse eller bisættelse, men uanset hvad, så anbefaler vi dig at tage stilling til, hvad du ønsker, der skal ske, når du går bort. Det kan være en stor hjælp for dine pårørende i sorgsprocessen. 

Guide til begravelsen

Du kan finde mere inspiration omkring ceremonien ved at trykke på linket:

https://www.begravelsesguiden.dk/artikler/begravelse/begravelsesguiden-hjaelper-ogsaa-med-personlige-begravelser

Du kan også altid ringe til os, så vi tage en snak om, hvad dine muligheder er. 

Ring til os på telefon 71 71 11 00



 

Ring og få anbefalet en godkendt bedemand

Phone71 71 11 00
Spinner
Bedømmelse

Læs vores 1.500+ flotte anmeldelser på Trustpilot

Nr. 1 på Trustpilot

Begravelsesguiden.dk er rangeret som nr. 1 af de i alt 12 bedste virksomheder i kategorierne Bedemand og Begravelsesforretning på Trustpilot i 2024.