Bisættelsen eller begravelsen kan være en omkostningsfuld affære, som kan være en uoverkommelig byrde for de efterladte. Derfor har kommunen i visse tilfælde mulighed for at hjælpe dem der trænger allermest mest hjælp. I denne artikel forklarer vi hvad man skal være opmærksom på når man søger hjælp hos kommunen.
For at undgå begrebsforvirring, omtaler vi alt som bisættelser, da der i denne sammenhæng ikke er forskel på de to begreber, og fordi de fleste ceremonier i dag, arrangeres som bisættelser.
Læs her hvilke fordele og ulemper der er ved en kommunal bisættelse, hvilke tilskudsmuligheder man har, hvis man vælger selv at stå for bisættelsen, og hvordan man er stillet hvis den afdøde var forgældet.
Er der ingen pårørende til en afdød ifølge CPR-registeret, vil mange kommuner ved hjælp af avisannoncer efterlyse andre pårørende. Findes der ingen står kommunen for hele forløbet i henhold til lovgivningen. I andre tilfælde (afhængigt af kommunen) vil man opleve at efterlysningen af pårørende først kommer i forbindelse med skifterettens opgørelse af afdødes bo. Det stigende fokus på temaet ensomhed mærkes også her, hvor kommunen ofte oplever, at der aldrig findes nogen pårørende til den afdøde.
I tilfælde hvor den afdøde har pårørende, men de pårørende ikke ønsker at hæfte økonomisk for bisættelsen, kan kommunen også overtage bisættelsesforløbet.
Når kommunen står for bisættelsen, skal afdødes ønsker efterleves, såfremt de findes nedskrevet i eksempelvis Min Sidste Vilje. Dog vil de pårørende ikke have indflydelse på elementer af bisættelsen, såfremt man vælger at lade kommunen stå for det. Dermed vil de pårørendes ønsker om en specifik kirke, præst, blomster eller salmer ikke blive efterlevet ved en kommunal bisættelse.
Når afdødes bopælskommune skal varetage bisættelsesplanlægningen og udførelsen, vil afdødes bo blive udlagt til kommunen, hvilket altså betyder, at de pårørende ikke har adgang til genstande fra boet (selv dem af affektionsværdi frem for økonomisk værdi).
Mange pårørende, der overvejer den kommunale bisættelse, gør det grundet økonomiske bekymringer. Havde den afdøde ingen penge eller endda gæld oplever vi ofte, at pårørende er bekymrede for at skulle hæfte for dette, hvis de vælger selv at stå for bisættelsen eller bisættelsen. Sådan er det ikke. Pårørende hæfter ikke for den afdødes gæld. Ydermere er der mulighed for at søge om den såkaldte Begravelseshjælp, som er en offentlig støtte på op til 12.000 kr (2023) til dækning af bisættelsesudgifterne. Begravelseshjælpen er ikke altid nok til at dække alle udgifterne. Men ønsker man som pårørende selv, at have indflydelse på bisættelsen eller bisættelsen, er Bisættelseshjælpen en god mulighed for, at få dækket hovedparten af udgifterne forbundet hermed.
Fordele
Ulemper
I den sårbare situation man står i når man har mistet kan det være svært, at finde ud af hvad der er den rigtige løsning både økonomisk og emotionelt. Det kan også være en vanskelig opgave, at vælge den rigtige bedemand. Prislisterne på nettet er ofte svære, at gennemskue og kvalitetsniveauet varierer i høj grad. Er du pårørende, eller ønsker du, at forholde dig til hvilke muligheder der er for dig når du selv dør, kan du altid ringe til en af vores rådgivere på 71 71 11 00 og få råd, vejledning og anbefaling af en bedemand, som vi har testet både i forhold til pris og kvalitet.