De seneste år har naturen fået større og større betydning for mange danskere. Askespredninger blevet populære, men nu er skovbegravelser også begyndt at blomstre frem.
Mange oplever et stort behov for at leve bæredygtigt, bruge tid i den danske natur og gøre tingene i overensstemmelse med naturens gang. Derfor er der også en stigende interesse for alternative begravelsesformer. Flere og flere får eksempelvis øjnene op for askespredning som alternativ til et mere traditionelt begravelsesforløb.
Hvad færre ved er, at det faktisk også er muligt at holde en bisættelse midt i den danske natur frem for på en kirkegård. Dette kaldes for en skovbegravelse, og for nogen kan det være en særlig mulighed for at tage afsked på en måde, der er både smuk og personlig. Hvis du, eller en du har kær, ønsker en bisættelse i naturen frem for en traditionel kirkelig bisættelse, så er en skovbegravelse måske noget for dig.
Kort forklaret er en skovbegravelse et alternativ til en traditionel urnenedsættelse på en kirkegård. I stedet for en begravelsesplads på en kirkegård, nedsættes urnen for foden af et udvalgt træ. På den måde kommer gravpladsen og urnen til at blive en del af naturens gang med alt, hvad det indebærer.
Den seneste tid har vi set en stigende interesse for skovbegravelser, da flere og flere ønsker en begravelse uden for kirkens rum. Skovbegravelser er et relativt nyt koncept i Danmark. Derfor har vi hos Begravelsesguiden forsøgt at samle den mest relevante information, som kan være godt at være opmærksom på, hvis du selv eller en pårørende overvejer en skovbegravelse.
Ved en skovbegravelse nedsættes urnen i jord i et skovområde, hvor jorden ikke er indviet. Derfor er en skovbegravelse for alle, uanset religiøs overbevisning, og med en skovbegravelse kan man gennemføre bisættelsen uden for det kirkelige rum.
I stedet har man mulighed for at blive stedt til hvile under et udvalgt træ, og man bliver på den måde en del af naturens kredsløb.
Der er ingen særlige regler for, hvordan en skovbegravelse skal foregå. Derfor har man selv rig mulighed for at præge en eventuel ceremoni, og hvis man ønsker det, er der mulighed for at holde tale, spille akustisk musik eller andre personlige ting.
Meningen er, at en gravplads i skoven skal gå så meget i et med omgivelserne som muligt, og derfor må skoven ikke ende med at ligne en kirkegård. Derfor sker udsmykningen af gravpladsen på naturens præmisser med skovens naturlige flora og fauna. Hvis man ønsker det, er der dog mulighed for at lægge en lille diskret mindeplade ved foden af det udvalgte træ for at markere gravpladsen.
Hvis man ønsker en skovbegravelse, er der dog flere forskellige ting, som man skal sikre sig, at man er opmærksom på.
Først og fremmest skal man være opmærksom på, at den urne, man lægger i skovens jord, er biologisk nedbrydelig, således at bisættelsen bliver så tro mod naturen som muligt. For at sikre sig, at skoven ikke kommer til at ligne en kirkegård, så siger skovloven, at man ikke må udsmykke gravstedet med store sten, blomster og andet, som ikke hører til i naturen. Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvad det koster at blive begravet i skoven, og prisen afhænger desuden også af gravstedets størrelse.
Til sidst er det selvfølgelig vigtigt, at skoven skal være godkendt til skovbegravelser, før den kan anvendes til dette - og derfor er det langt fra alle landets skove, hvor det er muligt at blive begravet. Desuden er der forskellige andre forhold i skovloven, som man skal tage hensyn til. Der er efterhånden kommet flere og flere skovgravpladser rundt omkring i Danmark, og flere skove er løbende i gang med at blive godkendt.
For mange kan det virke overvældende at skulle forholde sig til sin egen begravelse eller begravelsen til én, man har kær. Hos Begravelsesguiden er vores erfaring dog, at det, at tage stilling til disse ting, kan være en stor hjælp og lette forløbet.
Du kan altid ringe til os, så vi kan tage en snak om, hvad dine muligheder er. Vi ser frem til at hjælpe dig.