Tanker omkring døden og ens eftermæle er noget som har strejfet de fleste af os. Det kan både være hvad vi gerne vil huskes for, af hvem vi vil huskes og hvordan man gerne vil begraves.
En ting der tit bliver overset i den forbindelse er det digitale aftryk, som vi efterlader, hver gang vi logger på computeren, og f.eks. gør brug af digitale medier.
Danmark er et af de lande i verden, der er mest digitaliseret. Efterhånden er fotoalbum på reolen skiftet ud med digitale kopier på både Instagram, Facebook og Dropbox. Der er nemlig 71% af de 15-89 årige, som anvender de sociale medier, og derudover bruger mange danskere nettet til at lagre vigtige informationer om sig selv. Hvad der tidligere var forbeholdt venner og familie, er altså nu tilgængeligt for alle, der ønsker at tilgå dem. Men ved du, hvad der sker med dit digitale liv, når du dør? Og hvad betyder det egentlig, når vores digitale identitet lever videre som "facebook-spøgelser”?
Det er vigtigt at være opmærksom på, at dit digitale liv ikke dør sammen med dig, hvorfor det er godt at gøre dig overvejelser om, hvad der skal ske med dit digitale liv, når du går bort. Der findes flere negative konsekvenser ved at have aktive konti og profiler, når man ikke er her længere. En af konsekvenserne er, at der er en øget risiko for identitetstyveri. Dette kan resultere i, at dit navn pludselig kan dukke op flere forskellige steder på internet efter du er gået bort. Det kan også være, at du ikke har været opmærksom på, hvad der skal ske med din facebook profil, hvorfor dine pårørende længe efter du er gået bort, vil modtage påmindelser om din fødselsdag eller at dit navn vil dukke op i andre sammenhænge med jævne mellemrum. Disse scenarier kan for de pårørende give et stort følelsesmæssigt ubehag.
Det kan være en lang og besværlig proces for de pårørende at få lukket og slettet afdødes forskellige konti og profiler, men der er forskellige måder, man kan lette byrden for sine pårørende, og det kræver først og fremmest, at man tager stilling til, hvad der skal ske med sit digitale aftryk. Dette både af hensyn til de pårørende, men også så digitale billeder, videoer eller andet med affektionsværdi ikke går tabt. I det følgende kan du læse, hvad du selv kan gøre for at forberede dig og dine pårørende.
Vil man gerne være på forkant med ens egen død eller bortgang, findes der flere muligheder, man kan gøre brug af. Det første man kan gøre, er at lave en ”Min Sidste Vilje”, hvor man noterer hvem man ønsker, der skal tages sig af ens konti når man dør. I den forbindelse opgiver man alle oplysninger og informationer til sine bekendte eller pårørende, og det er op til dem at sortere, hvad der skal slettes og hvad der skal gemmes.
En anden mulighed man kan gøre brug af er forskellige online tjenester, hvor man betaler en sum penge om året for at de varetager og passer på dine konti og oplysninger, når du dør. Her har man anderledes selv mulighed for at beslutte, hvad der skal ske med ens konti og profiler. Det vil sige, at man selv bestemmer hvilke informationer som er private, og hvilke der skal gives videre til de pårørende.
En tredje mulighed man, på nogle medier, kan gøre brug af, er, at man inde på sin konto på både Google eller Facebook kan gøre ens pårørende eller bekendte til henholdsvis kontaktperson eller ”eftermælekontakt”. Det gør det nemmere når profilen skal lukkes. I dette tilfælde skal man være opmærksom på, at dette kun gælder enkelte tjenester, og at man derfor i tillæg hertil, må benytte en af de andre løsninger, hvis man ønsker at fuld kontrol over ens digitale aftryk, når man er gået bort.
På Facebook har man mulighed for at vælge en ”eftermælekontakt”, som kan sørge for, at holde øje med ens mindesmærke konto eller være behjælpelig med at slette ens konto permanent. Det gør man her.
På google har man mulighed for at vælge en eller flere kontaktpersoner, som kan administrere en inaktiv google-konto.
Den fjerde og sidste mulighed er, at man deler sine login-oplysninger til en af de nærmeste pårørende, mens man er i live. Der er selvfølgelig en hvis risiko forbundet med at dele sine adgangskoder med andre, og derfor er det vigtigt at overveje, hvem du deler dem med.
Helt overordnet, vil vi foreslå dig at gøre det nemmere for dine pårørende, og tage stilling til, hvad der skal ske med dit digitale aftryk. Skal din facebook-profil, billeder og konti fremgå på internettet og være tilgængelige for dine pårørende, og hvem der nu måtte kigge med, eller skal det derimod ligge hjemme i reolen hos dine nære, når du engang er gået bort? Hvis du vil have hjælp til at udfylde din sidste vilje eller har yderligere spørgsmål til hvad der sker efter et dødsfald, så ring ind til os, så kan vi hjælpe med at guide dig igennem.
Læs også: guide: Sådan lukker du afdødes digitale profiler og konti